Glutenvrij quiche deeg – koud is de sleutel

Er zijn een paar dingen die mij nog niet gelukt zijn om glutenvrij goed na te maken van het gluten bevattende origineel. Denk dan aan croissants, soesjes en quiche. Mijn laatste poging om quiche te maken was…. tja … interessant maar het leek niet op quiche!

Toen ik bij de Gebaksjuwelier was voor een high tea lag daar een magazine met glutenvrije recepten, waaronder tips en tricks voor het bakken van een quiche. Ik heb me gelijk in het artikel verdiept en vroeg me af of deze paar kleine wijzingen daadwerkelijk het verschil tussen lekker en baksteen konden maken. Warempel, dat konden ze!

De meest belangrijke tip: koude boter in kleine stukjes snijden / knippengluten free quiche 2 in het bloem beslag zonder het te smelten of op kamer temperatuur te laten komen. Pure scheikunde; want door het koude vet kan het bloem beter scheiden en als het in de oven staat zorgt het smelten van het vet ervoor dat er lucht zakjes ontstaan wat weer zorgt voor een veel lekkerder en luchtiger deeg!

Hieronder staat het quiche recept, inclusief tips, van het tijdschrift vertaald. Het originele Engelse recept staat ook online.

http://www.finecooking.com/recipes/gluten-free-quiche-crust.aspx

Glutenvrij quiche deeg

 • Servings: 2-3 personen
 • Difficulty: makkelijk
 • Print

 • 250 gram glutenvrij bloem
 • ½ theelepel zout
 • ½ theelepel xanthaangom
 • ¼ thee lepel bakpoeder
 • 75 gram koude boter, in stukjes gesneden + klein beetje extra voor het invetten
 • 75 gram vegetable shortening, ik heb crisco gebruikt (te halen bij bakwinkels) maar waarschijnlijk kan planten margarine ook
 • 1 groot ei (hierdoor wordt het deeg makkelijker in gebruik)
 • 4-5 eetlepels ijs water

Instructies

 1. Vet een laag bakblik in van circa 23 cm
 2. Mix, in een grote kom, de bloem, zout, xanthaan gom en het bakpoeder goed door elkaar. Gebruik twee messen om de boter in kleine stukjes te hakken. Mix tot dat het deeg vlokkerig wordt.
 3. Mix het ei en één eetlepel water in een kleine kom. Sprenkel het over het bloemmengsel en roer het door met een vork totdat het goed gemengd is. Voeg de resterende eetlepels water, één per keer, toe aan het mengsel. Blijf roeren tot het deeg een bal begint te vormen en los komt van de kom. Pak het deeg uit de kom en maak er een platte schijf van. Verpak het strak in vershoudfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.
 4. Haal het deeg uit het folie en leg het op een stuk bakpapier. Om plakken te voorkomen kun je het bakpapier met bloem bestuiven. Leg nu een tweede stuk bakpapier erboven op. Gebruik een deegroller en rol vanuit het midden naar de randen van het deeg. Rol het deeg tot het ongeveer 0.3 cm dik is. Verwijder het bovenste stuk bakpapier. Plaats één hand onder het onderste stuk bakpapier en plaats met de andere het bakblik op het midden van het deeg. Draai nu in één snelle beweging de vorm en het deeg om. Haal heel voorzichtig het stuk bakpapier van het deeg.
 5. Duw voorzichtig het deeg goed in de vorm. Als er scheuren ontstaan kun je die repareren met een klein beetje water en zachtjes duwen. Haal het overtollige deeg van de vorm maar laat genoeg over om terug naar binnen te vouwen voor een dikkere rand.
 6. Koel het deeg weer 30 minuten voor het de oven in gaat!! Na deze laatste koelstap kun je de vulling erin doen . Bak de quiche voor 40-50 minuten bij 180 graden.

glutenfree quiche

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s